Cuma Meclisi  |  Dr. Mehmet Müezzinoğlu
02 Ekim 2016 Pazar - 20:00
Cuma Meclisi  |  Dr. Mehmet Müezzinoğlu

Cuma Meclisi'mizin ilk konuğu, AK Parti’nin kuruluş yıllarından itibaren bu hareketin içinde olan biri, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ydu.

Birlik Vakfı Bursa Şubesi’nin geleneksel “Cuma Meclisi” sohbetleri, 2 Ekim Cuma gecesi Vakfın müdavimlerinin yoğun katılımıyla başladı.

Cuma Meclisi’nin ilk konuğu, AK Parti’nin kuruluş yıllarından itibaren bu hareketin içinde olan biri, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ydu. Ülkemizin yakıcı ve en yakın gündemi seçim olduğu için Bakan Müezzinoğlu da, başlığı “Yaklaşan Seçimler” olan bir konferans verdi.

Bakan Müezzinoğlu, yaklaşan seçimlerin nasıl olabileceği hakkında düşüncelerini açıklamadan önce Türkiye’nin yakın geçmişi, bu yakın geçmişte yapılan seçimler ve bu seçimlerin sonuçları hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Bakan Müezzinoğlu’nun anlattıkları belki hep bildiğimiz şeylerdi ama konuya yoğunlaşıp Türkiye’nin yakın geçmişinde yapılan seçimler ve bu seçimlerin sonuçlarının ülkemizde hangi sonuçlara yol açtığı bir kez daha ve daha derinden düşünüldüğünde, insan dehşete düşüyor doğrusu.

Dehşete düşüyor insan çünkü Türkiye’nin kendi haline bırakılmayan ve hala da yürüyüşünün durdurulması için dış ve iç düşmanlar tarafından olağanüstü çaba harcanan bir ülke olduğunu sarsıcı bir biçimde anlıyor insan.

İlk meclisten sonra her şey değişti

Bakan Müezzinoğlu, Türkiye’de açılan ilk meclisin yapısı ve bu meclisin işlevi hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’de siyaset ve siyasete biçilen rolü anlamak için meclise bakmak gerekir. Türkiye’de ilk meclis “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” ilkesiyle kurulmuştur.

Ama ilk meclisin feshinden sonra Türkiye’de oluşturulan sistem, milletin değerlerine aykırı olmak bir yana, milletin değerlerini imha etmek için oluşturulmuş gibidir. “

Darbeler milletin yürüyüşünü durdurmak için yapılır

1945 yılında çok partili hayata geçişin Türkiye için bir dönüm noktası olduğunun altını çizen Bakan Müezzinoğlu, bu yılları şöyle özetledi: “1945 yılında çok partili hayata geçişle birlikte değerlerine sahip çıkmak isteyen millet adına yeniden bir umut ışığı doğdu.

Çok partili hayata geçişle birlikte kendi değerleriyle barışık olan bir siyasi hareketi işbaşına getiren milletin bu umudu, 1960 darbesiyle karartıldı.

Şunu biliniz ki 1960 darbesiyle idam edilen Menderes, Zorlu ve Polatkan değil, milletin umududur. İşin trajik tarafı da, bu darbenin bu millete yıllarca bir bayram olarak kutlatılmasıdır. Ama geçen zaman, darbecileri milletin gönlünde mahkum etti.”

Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

Benzeri bir sürecin sık sık yaşandığına dikkat çeken Bakan Müezzinoğlu, 12 Eylül darbesinin de yine milletin değerlerine yapılan bir darbe olduğuna dikkat çektikten sonra sözü 28 Şubat darbesine getirerek bu darbeyi de şu sözlerle anlattı:

“28 Şubat darbesi “Ben milli değerlere sahibim.” diye düşünen her kim varsa, onu bir şekilde rahatsız eden ahlaksız bir darbedir. Ama millet bu darbeyi de atlatmış ve sonunda yıl 2002 olmuştur. Bu yıl, milletin değerleriyle barışık olan bir siyasi hareketin hayat bulduğu bir yıl olmuştur.

Bu yılda sloganı “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.” deyip kendisinin milletin değerleriyle barışık olduğunu deklare eden bir siyasi hareket doğmuştur.

Millet, daha yeni kurulan bu siyasi harekete güvenip ona destek vermiş ve o tarihten itibaren de Türkiye’de Türkiye’yi dönüştüren Ak Partili yıllar başlamıştır.”

Düşmanın oyunu bitmez

Ama millet düşmanları da hiçbir zaman boş durmadı, durmayacak da. Günümüzde özgürlüklerin bayraktarlığını yapar görünen birçok kurum ve birçok medya mensubu, o tarihlerde yeni kurulan bu hareketi boğmak için ellerinden geleni yapmış, demokrasi dışı güçlerle işbirliği içine girmiştir.

Hafızamız hala taze. “411 el kaosa kalktı” manşetini, cumhurbaşkanlığı için 367 vekil gerekir saçmalıklarını hala hatırlıyoruz.

Bunlar, milletin değerleriyle barışık olan bir siyasi hareketi boğma çabalarıdır. Bu çabaların sahipleri o kadar rahat biçim değiştirmektedirler ki dün başörtüsüne düşman olan bu kişiler, bugün başörtüsü sorununu kendilerinin çözdüklerini iddia edebilmektedirler. Ama aziz milletimiz de şunu biliyor ki Türkiye’de artık hiçbir şey eskisi gibi değil.”

Millet her zaman temsilcisini tanır

Milletin kendi değerlerine sahip çıkmasını engellemek isteyenler olsa da, milletin bir şekilde kendisini temsil edenlerle buluştuğunu ifade eden Bakan Müezzinoğlu, yakında yeni bir seçim olduğunu hatırlatarak bu seçimin önemini şu sözlerle açıkladı:

“Yakında yine bir seçim var. Yine bu milletin değerlerine ve bu milletin değerlerine sahip çıkan iradeye ahlaksızca saldırıyorlar. Ellerindeki medya gücünü öyle bir maharetle kullanıyorlar ki siyahı beyaz, yanlışı doğru gösteriyorlar. Geçen seçimlerde milli iradenin temsilcisi olan bu hareketi durduramadılar ama kabul etmek gerekir ki yavaşlattılar.

İnanıyorum ki milletimiz olan bitenin farkında ve bu seçimlerde, durdurulan bu yürüyüşümüzü hızlandıracak yetkiyi yine bize verecek. Çünkü bu hareket sadece bir siyasi hareket değil, aynı zamanda bir medeniyet hareketidir, bir merhamet hareketidir.

Biz, sadece insan oldukları için Suriye’den gelen herkesi kardeş bilip onlara kucak açtık. Biz aynı zamanda “İki günü denk geçen ziyandadır.” diyen bir medeniyetin çocuklarıyız. Ama şunu unutmamalıyız ki yarınımızın bugünden iyi olması için birbirimizle hukukumuzun da dünden daha iyi olması gerekir.

Bizim kaderimiz ortaktır. Biz bunu bilen bir hareketiz. Bildiğimiz bir başka şey daha var. O da geleceğimizin daha iyi olması, bizim bir ve birlikte olmamıza bağlıdır. Hangi görünümde olursa olsun bizi bölüp parçalamak isteyenlere karşı dikkatli olmalı, birlik ve beraberliğimizden taviz vermemeliyiz.

Bakan Müezzinoğlu, önümüzdeki günlerin hayırlara vesile olmasını diledikten sonra kendisine sorulan soruları yanıtlayarak sohbetini bitirdi. Sohbetin sonunda Bakan Müezzinoğlu’na Vakfın plaketi takdim edildi.