Cuma Meclisi  |  Sinan Aksu
30 Ekim 2016 Pazar - 20:00
Cuma Meclisi  |  Sinan Aksu

Üniversite öğrencilerinin, bir toplumun en dinamik kitlesini oluşturduğu herkesçe bilinir. Bu yüzden de, üniversite öğrencileri her inancın, her ideolojinin her toplumsal grubun hedef kitlesidir. Bilinir, toplumsal kalkışmaların itici gücü, sonuç alıcı enerjik kitlesi, her zaman üniversite öğrencileridir.

Ülkemizde de, sözgelimi 1960 Ahlaksız Darbe’sine gerekçe üretilirken üniversite öğrencileri yürütülmüş, darbenin en ahlaksız yalanlarından biri de “Üniversite öğrencilerinin öldürülüp cesetleri bulunmasın diye kıyma makinesinden geçirildiği” yalanı olmuştur.

İşin ideolojik/düşünsel tarafı dışında, üniversite öğrencilerinin gündelik hayatı var bir de. Temel insani ihtiyaçlarla ilgili yönler bunlar. En önemli ihtiyaç da, herkesle aynı: Barınma.

Yakın zamana kadar koğuş sistemi ve askeri mantıkla dizayn edilmiş yurtlarda son durum nedir, üniversite öğrencileri nasıl bir hayat yaşar ve onları neler bekler, bunu en yetkili ağızdan dinleme fırsatı bulduk. 30 Ekim Cuma gecesi, Birlik Vakfı Bursa Şubemizin konuğu Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Sinan Aksu’ydu. Sinan Aksu, Kurum’un en yetkili kişisi olarak çoğunluğu gençler olan dinleyici kitlesinin karşısına çıktı ve Kurum olarak ne yaptıklarını, neler yapacaklarını anlattı.

Devletin, üniversite öğrencileri söz konusu olduğunda hiçbir fedakârlıktan kaçınmadığını öğrenmek güzeldi. KYK’nın para sorunu olmadığını, sadece yurt inşa etmek için zamana ihtiyaç duyduğunu ve yaklaşık iki sene içinde de KYK yurtlarının tüm öğrencileri ağırlayacak kapasiteye kavuşacağını öğrenmek iç serinleticiydi doğrusu.

Kredi ve Yurtlar Kurumu ne işe yarar

Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Sinan Aksu, KYK’nın kuruluş yıllarından söz ederek başlamıştı sohbete. Biz de notlarımızı oradan başlatalım. Şunları söyledi kısaca Sinan Aksu: “KYK, 1961 yılında kurulan bir kurumdur. Üniversite öğrencilerinin barınma sorununa çare olmayı amaçlayarak kuruldu ama daha kurulduğu andan itibaren askeri vesayetin etkisi altında kaldı, askeri mantıkla tasarlandı her şeyi. Önce kurumun yöneticileri askerlerden seçildi. Sonra bir bakıldı ki kurum çalışanları da hep asker akrabası, asker yakını… Bu zihniyet, kurumu da esir aldı ve yurtlar koğuş sistemine göre yapıldı. Tıpkı kışlalarda olduğu gibi, haftanın belli günlerinde sıcak su verildi. Yurt hayatı, emir-komuta zinciri içinde yaşanır oldu zamanla. Yatakhanelerde de ranza sistemi vardır. Kısacası, her şeyde bir asker rengi egemendir.”

O yıllardan bugüne

Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Sinan Aksu, bu durumun son on iki yıla kadar böyle devam ettiğini anlattıktan sonra, son yıllardaki değişimi de şu sözlerle ifade etti: “Son on iki yılda KYK’nın çehresi değişmiştir. Odalar en fazla dört kişilik artık. Her odada da buzdolabı var. Tuvalet ve banyo da odaların

içinde. Her öğrenci için ayrı çalışma masası var. Sıcak su kesintisiz bir şekilde akıyor. İnternet bağlantısı ise yirmi dört saat var ve ücretsiz.”

Benzerimiz yok

Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Sinan Aksu, verilen bu hizmetlerin sayısının ve bu hizmetlerin kalitesinin artırılması için sürekli çalışma içinde olduklarını söyledikten sonra, bu hizmetlerin küçümsenmemesi gerektiğini şu örnekler üzerinden anlattı: “Yeni yaptığımız yurtlar, nerdeyse beş yıldızlı otel kalitesinde. Bunda çok iddialıyız. Perdemizden tutun da bazalara kadar her şey var odalarda ve her şey gerçekten kaliteli. Buna benzer bir hizmet başka ülkelerde olmadığı gibi, bu hizmeti veren ülkelerde de bu hizmetler çok pahalı. Mesela ABD’de yurt ücretleri yıllık 9.000$ civarında. İngiltere’de ise bazı yerlerde 11.000 sterlin civarlarında. Bizde ise bu hizmetin aylık karşılığı 228 TL. Üstelik de biz öğrencilere, aldığımız barınma ücretinden daha fazla yemek yardımı yapıyoruz.”

Bir teşekkürü çok görmek

Sinan Aksu, Kurum olarak öğrenci memnuniyet anketleri düzenlemek yanında, yurtları dolaştıklarında öğrencilerle birebir görüşerek onların düşüncelerini kendi ağızlarından dinlediklerini söyledi. Bu görüşmelerde ilginç bulduğu bir şeyi şu sözlerle aktardı: “Evet, öğrencilere yönelik memnuniyet anketi yapıyor, onlarla sık sık buluşuyoruz. Çoğunluk olarak hizmetlerden memnunlar. Ama bu memnuniyeti belirtirken bir “Teşekkür ederim.” sözünü söylemiyorlar. Bunun sebebini kendilerine sorduğumda, çoğunlukla “Bu hizmetleri zaten siz babamızın vergileriyle yapıyorsunuz.” cevabını veriyorlar. Bu doğru elbette ama daha düne kadar da babalarından vergi alınıyor, alınan o vergiler faize ve birkaç zenginin cebine gidiyordu. O vergiler şimdi kendilerine hizmet olarak geri dönüyor. Biz elbette görevimizi yapıyoruz ama insanın nasıl bir dünyada yaşadığını bilmesi de gerekir. Geçmişten bahsettiğimizde “Ben daha çocuktum, bilmiyorum o yılları.” diyorlar. O dönemleri yaşamamak, bilmemeye mazeret değil hâlbuki. İnsanda tarih bilinci olmalı, insan milli ve manevi değerlerini öğrenmeli. Çünkü bu bilinç ve bu değerler, kişiyi milletine bağlar. Bu değerlerden yoksun olanlar, milletine de aidiyet hissi duymakta zorluk çeker. Üzülerek gözlemliyoruz ki toplumun en dinamik kesimi olan üniversite öğrencilerinde dünyanın gidişatına dair bir kayıtsızlık, bir bilgi eksikliği var. Araştırıp öğrenmek yerine, birçok şeyi kulaktan dolma bilgilerle yapıyorlar. Devlet olarak biz de öğrencilerimize bu alanda yardımcı olmak istiyoruz. Sosyal sorumluluğumuz gereğince öğrencilerin ihtiyaç duyduğu alanda onlara kurslar açmaya başladık. Bunları çeşitlendirmeyi düşünüyoruz. Dileyen öğrenciler bu kurslara katılabilir.”

Daha sonra soru cevapla devam eden sohbetinin sonunda Sinan Aksu’ya Vakfın plaketi verildi.