Dr. Havva Sula Yeryüzü Doktorlarını Faaliyetlerini Anlattı
19 Aralık 2014 Cuma - 20:00
Dr. Havva Sula Yeryüzü Doktorlarını Faaliyetlerini Anlattı

YERYÜZÜNDE İYİLİK SAĞLIK

Yeryüzü Doktorları, adını özellikle Afrikalıların çok iyi bildikleri bir örgütün adı. Bu örgüt, yeryüzünde iyilik olsun, güzellik olsun, sağlık olsun diye sınır tanımadan çalışıyor. Yeryüzü Doktorları, nerede bir mağduriyet, nerede bir mazlumiyet varsa orada olmayı kendilerine ilke edinmiş, yıllardan beri bu amaç uğruna çalışan bir hekimler ordusu aslında.Yeryüzü Doktorları’nın kurucusu, bir Türk doktor. Doktor Kani Torun, Yeryüzü Doktorları’nın kurucusu. İngiltere’de Doktor Kani Torun tarafından atılan bir tohumun diğer adı olan Yeryüzü Doktorları, günümüzde birçok hayatın kurtuluşuna sebep olan ve dünyanın birçok ülkesinde hatırı sayılır derecede tanınan bir örgüt artık.

Niye Yeryüzü Doktorları?

“Dünyanın neresinde bir felaket varsa, orada olmayı amaç edinen bir iyilik hareketinin adıdır Yeryüzü Doktorları” diye tanıtıyor Yeryüzü Doktorları’nı Dr.

Havva Sula. Dr. Havva Sula, Yeryüzü Doktorları’nın Türkiye şubesinde görevli bir doktor. O da, diğer Yeryüzü gönüllüleri gibi bir ayağı Türkiye’de, diğer ayağı Afrika’da olan fedakar insanlardan biri.Dr. Havva Sula, Birlik Vakfı Bursa Şubesi’ne konuktu 18.12.2014 Cuma gecesi. Cuma Meclisine konuk oldu ve bizlere Yeryüzü Doktorları’nın dünyaya saçtığı ışığı anlattı. Dr. Havva Sula’nın sohbetinin formatı, fotoğraflar gösterip bu fotoğraflar üzerinden çalışmaları anlatmaktı. Dolayısıyla, akışı belli bir sohbet yoktu o gece. Ama güzel şeyler vardı, güzellikler vardı. Özellikle Afrika’yı aydınlatan güzel çalışmalar vardı. Dr. Havva Sula’nın anlattıklarından notlar şöyle: “ Yeryüzünde nerede bir felaket varsa orada olmayı amaçlayan Yeryüzü Doktorları’nın faaliyet alanı, doğal olarak Afrika oldu. Geçmişten günümüze kölelikle ve yer altı kaynaklarının çokluğuyla anılan Afrika, yüz yıllarca eziyete maruz kalan insanların ülkesi oldu. Bizler, o eziyeti yaşayanların dertlerini biraz azaltmak için çabalayan insanlarız.”

İnancımız bize iyi olmayı emreder

Dr. Havva Sula, Yeryüzü Doktorları’nın bir iyilik hareketinin adı olduğunu söyledikten sonra, iyiliklerin çeşit çeşit olduğunu şu sözlerle anlattı: “ İyilik, bazen hakkını savunamayanların hakkını savunmak, bazen de Suriyelilere bakmaktır. Ama iyi olmanın ilk ve en temel şartı, iyilik yaptığına aynı hizadan bakmaktır. Unutulmasın ki üstten bakılarak yapılan iyilik, iyilik değildir. İyilik bazen de birine itibar kazandırmaktır. Kongo’da kurban kestikten sonra, kestiğimiz kurbanın etlerini Müslüman olsun olmasın herkese dağıtmamız üzerine Kongo Müftüsü demişti bize bunu. O “Bana itibar kazandırdınız.” demişti. Olay şöyle olmuş: Biz kurban etlerini din ayrımı gözetmeden herkese dağıttıktan sonra, Kongo yetkilileri, Kongo Müftüsüne bu olaydan duydukları memnuniyeti ileterek iltifat etmişler, ona değer verdiklerini hissettirmişler. Bu olay, ülke nüfusunun az bir kısmını oluşturan Müslümanların Müftüsünü böyle sevindirmişti işte.”

Afrika’nın geleceği aydınlık

Yüz yıllardan beri hırpalanan bir kıta olan Afrika’nın, pek belli olmasa da, yavaş yavaş kendine gelme belirtileri göstermeye başladığını söyleyen Dr. Havva Sula, yarının dünyasında mazlum değil mağrur bir Afrika olacağını şu sözlerle anlattı: “Afrika, bu kadar yoksunluk ve yoksulluğa maruz kalıyor ama her şeye rağmen Afrika hem büyüyor hem de genç nüfusu var hem de kentlileşiyor. Hem büyüyen hem de kentlileşen Afrika, zincirlerinden kurtuluyor. Afrika’nın büyüyüp zincirlerinden kurtulması, dünya sömürgenlerini korkutuyor. Bizler de YeryüzüDoktorları olarak Afrika’nın büyümesine katkı sağlıyoruz ve bundan kıvanç duyuyoruz.”İki saate yakın süren sohbetini, nöbeti artık gençlerin devralması gerektiğini söyleyerek bitiren Dr. Havva Sula’ya, sohbetinin sonunda gecenin anısına bir plaket takdim edildi.

Etiketler : birlik, vakfi, cuma, meclisi, havva, sula