Hamdi Topçu Türk Hava Yolları'nın Dününü ve Bügününü Anlattı
16 Ocak 2015 Cuma - 20:00
Hamdi Topçu Türk Hava Yolları'nın Dününü ve Bügününü Anlattı

“SİZ İSTANBUL’SUNUZ, DEDİĞİNİZ OLSUN”

Birlik Vakfı Bursa Şubesinin geleneksel Cuma Meclisi sohbetlerinin 16 Ocak Cuma geceki konuğu, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’ydu. Hamdi Topçu, başında bulunduğu kurumun özelinden yola çıkarak bize Yeni Türkiye’yi ve Yeni Türkiye’nin hangi dinamikler üzerinde yeniden yükseldiğini anlattı.
Bazen alanıyla ilgili teknik konulara değindi Hamdi Topçu bazen de insanı duygulandıran insan ve ülke hikâyeleri anlattı. Hamdi Topçu’nun anlattıklarını zihnimden geçirirken bir ülkenin yeniden doğuşuna tanık olduğumuzu bir kez daha derinden hissettim. İçinde yaşadığımız için bunu fark edemiyoruz belki ama tarih yeniden yazılıyor ve biz de bu tarihi yeniden yazanlar arasındayız ülke olarak.
Hamdi Topçu, sohbetine göreve geliş hikâyesini anlatarak başladı. Yeni hükümetin kurulmasından sonra Tayyip Beyin kendisini çağırarak THY yönetim kurulu başkanlığını teklif ettiğinde, kendisinin konuya hâkim olmadığı için yaşadığı kararsızlığı ve bu kararsızlık karşısında Tayyip Beyin kendisine söylediği “Sen parayı biliyorsun, paraya hükmeden her şeye hükmeder.” cümlesinin altını çizdi. Hamdi Topçu, Erdoğan’ın “Biz her şeyi başkalarından daha iyi yaparız.” özgüvenine sahip biri olduğunu söyledi.

Vesayetin görünmeyen yüzü

Yaşadığı birçok olayı anlatan Hamdi Topçu, sohbetinde, yaşadığı bir olayı derin bir hüzünle aktarırken aynı zamanda insanımızın birbirine ne kadar uzaklaştığını da resmediyordu. Olayı Hamdi Topçu’nun ağzından dinleyelim: “Göreve başladığımızda gördük ki THY çalışanlarının önemli bir kısmı ya subay eşi ya da subay çocuğuydu. Hepsi, kendisini imtiyazlı gören bir sınıfla irtibatlıydı yani. Bizi üzen olaylardan biri de, Hava Harp Okulu Komutanlığının tavrı oldu. Hava Harp Okulu Komutanlığı, göreve yeni başlayan THY yönetimini mutlaka tebrik ediyormuş. Yazık ki Komutanlık bizi tebrik etmedi. Bununla da yetinmedi, bizimle ilişkisini denk bir statü üzerinden değil de, daha düşük bir statü üzerinden sürdürmek istedi. Biz de buna uygun bir davranış sergiledik, kendimizi ezdirmedik.”

Tarihin yüklediği sorumluluk

Hamdi Topçu, THY Başkanı sıfatıyla birçok ülkeye gittiğini ve bu ülkelerde ciddi gözlemler yaptığını söyledi. Gittiği ülkelerin sosyal-kültürel dokusunu bir hobi olarak araştırdığını söyleyen Topçu, hem dostları hem de düşmanları tarafından Türkiye’nin her zaman Osmanlı mirasçısı olarak görüldüğünün altını çizdi. Müslüman ülkelerin Türkiye’ye her zaman için umut ışığı dağıtan bir kandil gözüyle baktıklarını yurt dışıyla teması olan herkesin bildiğini söyleyen Topçu, artık Türkiye’nin de kurumlarıyla bu bakışı pekiştirdiğini vurguladı.

Payitahtsınız, dediğiniz olsun

Hamdi Topçu, bu anlattıklarını somutlaştırmak için yaşadığı bir olayı aktardı. Şu an bile pek kimsenin ilgisini çekmeyen Senegal’de yaşanan bu olay, dünya Müslümanlarının genelde Osmanlıya özelde ise hilafet kurumuna nasıl baktıklarını yansıtması bakımından manidardır: “THY olarak Afrika’daki Müslüman ülkelerin temsilcilerini İstanbul’da ağırladık. Bu iftarda Senegalliler bizleri ülkelerine davet etti. Davete icabet edip gittik. Senegal, kabilelerin hâkimiyetinde bir ülke. İslam anlayışları arasında bir fark olmamasına rağmen, kabile geleneği yüzünden anlaşamıyorlar ve bir araya getirilmeleri asla mümkün değil bunların. Düşünün ki zamanın Libya’sının kudretli lideri Muammer Kaddafi, bu kabileleri kendi ülkesine birçok vaat vererek davet ediyor, bu yoksul kabilelerden sadece ikisinin temsilcisi bu davete icabet ediyor. Bu kadar kararlı ve tavizsizler yani. Biz Diyanet İşleri Başkanımızla birlikte Senegali ziyarete gittiğimizde, Senegalli bu kabileler bizlerden çeşitli taleplerde bulundular. Diyanet İşleri Başkanımız, yirmi farklı kabileden gelen talepleri görünce tüm kabilelere yardımın mümkün olmayacağını söyleyerek bu kabilelerin bir çatı altında bir araya gelmelerini istedi. O güne kadar hiçbir şartta ve hiçbir zeminde bir araya gelmeyen bu kabileler bize “Siz İstanbul’sunuz, dediğiniz olsun.” cevabını verdiler. Bu cevabı Osmanlının ve hilafetin gücü olarak anlayın siz.”
Daha sonra Hamdi Topçu, satılmak üzere olan bir şirketi nasıl dünya çapında bir şirket haline getirdiklerinin özetini slaytlar eşliğinde anlatarak sohbetini bitirdi.

Sohbetinin sonunda Hamdi Topçu’ya Vakfın plaketi takdim edildi.

Etiketler : birlik, vakfi, cuma, meclisi, hamdi, topçu