Kamu Güvenliği Eski Müsteşarı Ulvi Saran Türkiye'de Güvenlik Konusunu Anlattı
24 Ekim 2014 Cuma - 20:00
Kamu Güvenliği Eski Müsteşarı Ulvi Saran Türkiye'de Güvenlik Konusunu Anlattı

TÜRKİYE’DE NASIL BİR GÜVENLİK VAR ?

Bulunduğu coğrafya ve içinde yaşadığı şartlar, Türkiye’yi her zaman için dikkatli olmaya itiyor ve anlaşılan o ki, bu durum uzun zaman da değişmeyecek. Çünkü tarih ve Türkiye’nin medeniyet iddiası, onu buna zorluyor. Türkiye, belki kendisine rağmen bir şeyler yapmak zorunda. İddialı olmak, tarih sahnesinde kurucu bir unsur olmak, ancak bunlarla mümkün çünkü.

Doç. Dr. Ulvi Saran, iki yıl boyunca Kamu Düzeni ve Güvenliği müsteşarı olarak görev yaptı. Bu görev dolayısıyla da Türkiye’de güvenliği içerden ve en iyi bilenlerden birisi doğal olarak.

Elbette ki içinde yaşanılan nazik süreç dolayısıyla vakıf olduğu her şeyi anlatmadı Doç. Dr. Ulvi Saran, bunun yerine daha çok Türkiye’de cari olan sistemin nasıl olduğuna değindi genel olarak.

Türkiye’de güvenlik sisteminin hem yapı hem de işleyiş bakımından parçalı olduğunu belirterek söze başlayan Doç. Dr. Ulvi Saran, sözlerine şöyle devam etti: “Parçalı bir yapısı bulunan güvenliğin icrai boyutunu farklı birimler, istihbari boyutunu da yine farklı birimler gerçekleştirir.”

“TSK, ÜLKEYİ DIŞ DÜŞMANLARDAN KORUMAK İÇİN VARDIR”

TSK’nın en büyük silahlı güç olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Ulvi Saran, TSK ile ilgili şunları söyledi: “ TSK, normal şartlarda ülkeyi dış düşmanlardan korumak için vardır. Uzun süre terörle mücadelede aktif görev aldığını gördüğümüz TSK’nın görevi terörle mücadele değildir. Ne var ki Türkiye’de gelişen olağanüstü şartlar, onu böyle bir göreve zorlamıştır.”

Sivil güvenlik güçlerinin ise İçişleri Bakanlığına bağlı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ulvi Saran, jandarmanın durumunun ise biraz karışık olduğunu ve jandarmayla ilgili bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

“GÜVENLİĞİMİZ ÖNLEYİCİ DEĞİL TEPKİSEL”

Doç. Dr. Ulvi Saran’ın güvenlikle ilgili değindiği en önemli konu ise, güvenlik zihniyetiyle ilgiliydi. Doç. Dr. Ulvi Saran, Türkiye’de güvenliğin bir olayı olmadan önlemeye değil, olduktan sonra yapanları yakalamaya ve hasarları onarmaya dayalı bir zihniyet içinde bulunduğunu vurguladı. Bu durumun yanlış olduğunu ima eden Doç. Dr. Ulvi Saran, son zamanlarda önleyici güvenlik konseptine geçme yönünde çalışmalar yapıldığını, bununla ilgili zihni dönüşümlerin yaşanmaya başlandığını ekledi sözlerine.

GÜVENLİĞE ÇATI ÖRGÜT ŞARTTIR

Sadece ülkemizde değil, diğer birçok ülkede de güvenliğin dağınık ve parçalı olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Ulvi Saran, diğer ülkelerde bu durumun bir soruna dönüşmeden bir çatı kuruluş ile aşıldığını söyledi. Türkiye’de de bu konuda çalışmalar yapıldığını ifade eden Doç. Dr. Ulvi Saran, konuyla ilgili şu sözleri söyledi: “Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, bu dağınıklığı aşıp güvenliği koordine etmek için atılmış önemli bir adımdır. Bu Müsteşarlık, tüm güvenlik birimlerinin üzerinde, siyasi otorite ile doğrudan irtibat halinde olan bir kurumdur. Bu kurumun muhatapları bireyler olmadığı için toplum bu kurumu yeterince tanımamakta, kurum hakkında yeterli bilgi sahibi olamamaktadır.” Doç. Dr. Ulvi Saran, bu durumun bir sorun olmadığını, sistemin çalışması gereğince böyle bir sonucun ortaya çıktığını ekledi sözlerine.

SOSYAL AĞLAR TÜM BİREYLERİ AKTİF HALE GETİRDİ

Bugüne kadar güvenliğe bakışı kendi sınırları içinde bir şey olmamasıyla sınırlı olan Türkiye’nin, bu konuda da değişik bir bakış açısına sahip olmaya başladığını söyleyen Doç. Dr. Ulvi Saran, dış olayların da ülke için risk oluşturabileceğinin güvenlikte öne çıkan bir anlayış haline gelmeye başladığını belirterek şu sözleri söyledi:

“Değişen çağ ve özellikle özellikle internet medyası sayesinde tüm bireylerin aktif olabildiği bir toplum var artık. Böyle dinamik bir yapıya eski ve hantal bir bakışla cevap vermek mümkün değil. Devletimiz de bunu gördü ve kendisini bu yeni şartlara uyum sağlayacak şekilde dönüştürmeye başladı. “

Doç. Dr. Ulvi Saran’a, sohbetinin sonunda Vakfın plaketi takdim edildi.

Etiketler : birlik, vakfi, cuma, meclisi, ulvi, saran