Yaşayan Değerlerimiz 2015 Plaket Programı
29 Mayıs 2015 Cuma - 18:00
Yaşayan Değerlerimiz 2015 Plaket Programı

DEĞERLERİMİZİ YAŞARKEN BİLMELİ

Birlik Vakfı Bursa Şubesi, evet, bir sürü güzel şey yapıyor: Yoksullara her gün yemek dağıtıyor; üniversite öğrencilerine barınma imkânı sağlıyor, burs veriyor; STK olmanın verdiği güçle her çeşit ihtiyaç sahibine ulaşmaya çalışıyor; asil bir üniversite gençliği yetişsin diye canını dişine takıp çalışıyor; sohbetler, konferanslar düzenliyor, bildiğimiz bilmediğimiz bir sürü etkinlik yapıyor. Ama yaptığı bir başka şey var ki, o, bence çok daha anlamlı, çok daha iz bırakıcı.

Ne mi o? Değerlerimizi yaşarken bilmek; onları, değerleri bilmesi gereken yeni kuşaklara tanıtmak…

Birlik Vakfı Bursa Şubesi, her sene “Yaşayan Değerlerimiz”i hatırlıyor, onları anmayı sebep kılıp karşımıza çıkararak hatırlatıyor ve dolayısıyla da bir geleneğin diri kalmasını sağlıyor.

Önemli bir etkinlik

Bu etkinlik önemli, çünkü bu kişiler, aslında bu toplumun gizli birer kahramanı. Onlar, toplumu oluşturan dokunun ilmek örücüleri, eczacıları, sadaka taşlarının mimarları, Suriyeli muhacirlerin mihmandarları…

Onları tanımak, bizim nasıl bir insan olacağımızı, bu topluma nasıl hizmet edeceğimizi, bu toplumun hangi insanlar ve hangi değerler sayesinde ayakta kalacağını anlamak bakımından önemli. İşte bu yüzden bu kişileri tanımak önemli.

Hizmet, illa hizmet

Birlik Vakfı Bursa Şubesi, yaşayan değerlerimizi üç farklı kategoride değerlendiriyor: 1. Kur’an’a hizmet, 2. Topluma hizmet, 3. İlme hizmet.

İstanbul’un fethine denk gelen 29 Mayıs Cuma gecesi, Birlik Vakfı Bursa Şubesi’nin “Yaşayan Değerlerimiz” ödül gecesiydi aynı zamanda. Geceye katılım fazlaydı. Bürokrasiden, siyaset dünyasından, STK’lardan, unvanı olmayan sade vatandaşlardan katılım çoktu ama geceye renk veren, kimlerin katıldığından çok, havaya hakim olan manevi haldi.

Bu gece her geceden farklı olarak büründüğü manevi iklim dolayısıyla anlam kazanmıştı ve eminim ki bu gece hafızalarda öyle yer edecek.

Kim olduğumuzu unutuyor muyuz?

Birlik Vakfı Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Bayraktar,  referansını Sezai Karakoç’tan aldığı anlamlı bir konuşma yaptı gecede. Bayraktar’ın konuşmasında yüreklerimize dokunan şey, düne kadar bizi biçimlendiren birçok güzel şeyin hayatımızdan yavaş yavaş çıkmaya başladığı tespiti oldu. Bayraktar’a göre, eskiden güzel şeyleri yapardık ama bunları söylemezdik. Şimdi ise güzel söylüyoruz ama söylediklerimizi layıkıyla yapamaz olduk.

İnsanı yaşat ki devlet yaşasın

Bayraktar bunun sebebini, insan yetiştiren kurumlarımızın ve o kurumların diğergam insanlarının sayıca azalmalarıyla açıkladı.  Bayraktar, “Şu anda bu ülkede güzel şeyler yapan insanlar varsa, bu, onları yetiştiren ocaklar sayesinde oldu. İnsan yetiştiren ocaklarımız azaldı, o ocakları yeniden çoğaltıp tüttürmemiz gerekiyor.” diyerek hem bir yarayı yeniden kanattı hem de bir gerekliliğin altını kalın bir şekilde çizdi.

Hizmet, başkalarına ihale edilemez

Gecede konuşan Bursa Valisi Münir Karaloğlu da, Mustafa Bayraktar’ın dediklerine katıldığını ifade etmesinin ardından “Biz hizmeti bizim adımıza birileri yapıyor sanıyorduk ama gördük ki onlar hizmeti başkalarına yapıyormuş.” diyerek hayır işlerinin herkesin kendisinin yapması gereken bir iş olduğuna vurgu yaptı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da medeniyetimizi tekrar keşfetmemiz gerektiğine dikkat çekti. Müezzinoğlu, önemli ile değerli arasındaki farkı giderek unuttuğumuza; unutmanın da ötesinde tercihimizi önemliden yana yapmaya başladığımıza dikkat çekti. Müezzinoğlu, geçmişte önemli makamlarda bulunmuş binlerce insanın olduğunu ama şimdi hatırladıklarımızın hep ‘değerli’ insanlar olduğunu söyleyerek değerlerimizi yeniden keşfetmeye davet etti dinleyicileri.

Onlar, güzel insanlar

Konuşmalardan sonra ödül törenine geldi sıra.

Kur’an’a hizmet dalında ödüle layık görülen Münir Cengiz, daha okula gidip okuma yazmayı öğrenmeden Kur’an okumayı öğrenen bir değerimiz. Gerçekten de ömrü Kur’an’a hizmetle geçen biri o. Kur’an’ı okumayı öğrendikten sonra hafız olmak ister ve kısa sürede hafız olur.

Hafızlık merasimi 1952 yılında, Ulu Cami’de yapılır. Ülkenin yeni sahip olduğu görece özgürlük ortamında kendisini ifade edip değerleriyle buluşmak isteyen toplum, bu hafızlık merasimine öyle bir ilgiyle yönelir ki, cami dolar taşar, düzeni sağlamak için polis ve jandarmaya haber verilir. Daha sonra eğitimini sürdürmesi için İzmir’e gönderilen Münir Cengiz, imam hatip lisesini de bitirip Bursa’ya dönerek imamlık görevine başlar. O zamandan bu yana da birçok insana Kur’an eğitimi verir. Ömrü Kur’an’a hizmetle geçer. Bu gece, onun bu hizmetinin insanlar tarafından bilindiğinin de ifadesi olarak kayıtlara geçen bir gece oldu.

Yardım edilecekleri aramak gerek

Topluma hizmet dalında ödüle layık görülen değerimiz ise, Şevki Büyükokuroğlu. Şevki Büyükokuroğlu, Antalya’da doğup askerlik görevinden sonra Bursa’ya yerleşip ticaret hayatına atılmış biri. Ticarette başarılı olmuş, kazancı bereketli biri… Onunla ilgili anısını anlatan bir STK gönüllüsü, Şevki Büyükokuroğlu’nu anlatma sadedinde şu anıyı aktardı: “Biz dernekte oturmuştuk. Kapı açıldı ve içeriye biri girerek selam verdikten sonra ‘Yardıma ihtiyacınız var mı?’ diye sordu. İşte selam verip bize bu soruyu soran kişi, Şevki Büyükokuroğlu’ydu.”

Şevki Büyükokuroğlu, akla gelebilecek her türlü yardım kuruluşunda aktif olarak yer almış bir toplum mimarı. Yardımları sadece maddiyatla sınırlı kalmamış, zamanını ve aktivitesini de katmış işin içine.

İlme hizmet dalında ödül, Prof. Dr. Osman Çetin’e verildi. Prof. Dr. Osman Çetin, Çorum İmam Hatip Lisesini bitirdikten sonra İstanbul Yüksek İslam Enstitüsüne gider ve oradan da başarıyla mezun olur. Öğretmenken de, akademisyenken de tek derdi ilim ve ilmi aktaracağı öğrencileridir. Türkiye’nin üzerine kara bulut gibi çöken 28 Şubat Süreci adı verilen baskı döneminde, kız öğrencilerin başörtülerine dokunulamayan ilahiyat fakültelerinden biri olan UÜ İlahiyat Fakültesi’nin yöneticilerindendir Prof. Dr. Osman Çetin.

Etiketler : birlik, vakfı, bursa, şubesi, yaşayan, değerlerimiz, plaket, programı, osman, çetin, şevki, büyükokuroğlu, münir, cengiz